Kurs – Kina og USA

Kina og USA - konsekvenser for norsk næringsliv

Forelesere: Professor Kjell A. Eliassen, Tidligere regjerningsråd og utenriksråd Bjørn Grydeland, Tidligere norsk ambassadør i Kina – Svein Ole Sæther, Vice President at Kongsberg Digital Pedro Alcântara (gjesteforeleser) og Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr (NUPI og UIB).
Tid og sted: Etter nærmere avtale

USAs forbud mot næringslivssamarbeid med Kina skaper store utfordringer for norske bedrifter. Ledende eksperter på næringsliv og innovasjon i Kina, Norges forhold til Kina, sanksjoner og president Bidens Kina-politikk, foreleser i dette kurset.

Forholdet mellom USA og Kina påvirker samarbeid med kinesiske selskaper innen alt fra IT, telecom og energi – til motorer og annet teknisk utstyr. Kinesiske selskaper er i dag ledende på mange områder, blant annet innen teknologi for 5G mobiler og kunstig intelligens. 

Norske bedrifter kan bli eller blir tvunget til å avslutte samarbeid – og handel med kinesiske bedrifter. Dette gjør at vi, og andre vestlige lands industri, ikke får adgang til den mest avanserte teknologien. 

Norge forhandler fremdeles med Kina for å få på plass en handelsavtale, men motstanden mot industrisamarbeid med Kina øker også i Norge. 

Hva er alternativene og hvordan skal bedriftene forholde seg til dette? 

Kurset avsluttes med diskusjon av en presentasjon laget av deltagerne selv, om deres egen eller en annen bedrifts utfordringer, påvirket av USA-Kina-konflikten, enten på marked, – leverandør eller utviklingssiden. 

Våre forelesere:

Kjell A. Eliassen, Professor
Bjørn Grydeland, tidligere Regjeringsråd og Utenriksråd
Svein Ole Sæther, tidligere norsk ambassadør i Kina
Gjesteforeleser Pedro Alcântara, Senior Vice President at Kongsberg Digital

Kursansvarlig: Kjell A. Eliassen
Format: Samling
Kursstart: Etter avtale
Lengde: 12 timer
Pris: kr 2 500

Rull til toppen